Здравейте

Та добре дошли на всички... в моя блог. Май е малко шантаво място, тук има неща от игла до конец... но какво да се прави прилича на мен просто ;-)
Та името ми е не друго, а Пролетина... може би малко странно и нетрадиционно, но е дело на обичащата ме майка. Интересите ми са прекалено разнообразни : кино, телевизия, книги, театър, музика, изкуство, култура.... почти всичко, за което може да се сетите. Занимавам се.... тези дни заниманията ми включват много биология. Уча в Софийския университет спецеалност Биотехнологии.Иначе както обикновенно се шматкам по пътищата, запознавма се с нови и интересни хора, и обогатявам общата си култура. )
Живея в България, в София и смятам да остана тук. Може би съм водена от малко смахнато чувство на патриотизъм, но тук ми харесва и тук се чувствам на мястото си. Все пак бих посетила някоя и друга страна... просто обичам да опознавам нови неща. Хората ме смятат за леко лудичка, но аз се намирам за съвсем нормална.
Преди време един приятел ми беше казал, че аз съм парадокс... може би не греши

събота, септември 25, 2010

Луцифер - божие изчадие или дяволско създание ?

Малко хора са наясно с това кой или какво е Луцифер. Дявол, паднал ангел ??? Общо прието е Луцифер да се окачествява с дявола, но тези две персонификации нямат нищо общо. Нека оставя на лаиците да смятат, че Дявола, Сатаната и Луцифер са едно и също създание.
Има няколко предания за това кой е Луцифер. Според едно от тях той е ангел, който е бил привилигирован и е стоял най-близо до божия трон. Той е имал задачата да събира душите на мъртвите и да ги води към светлината. От там идва и името му Луцифер, което на латински означава "носещия светлина". Понеже той е бил и ангела най-близо до хората, знаел и какво представляват те. Той вижда, че човеците не заслужават Божието благоговение и се разгневява от това. Вдига се на бунт срещу Господ и тогава Бог го поркужда и му отрежда тежката задача да наказва греховните души. Според друго предание той се възпротивява на това, че хората имат привилегията да избират, докато ангелите не могат да правят това. Той смята, че ангелите са по-високо в йерархията и трябват да имат повече привилегии от човеците. Това е друга причина, която довежда до неговото прокуждане.
В много картини Луцифер е изобразяван като същество с козя глава и крака. Това няма нищо общо с него. Това е създание наречено Бефомет. Преданието, че Луцифер изглебда така идва от средновековието. Когато Орденът на Тамплиерите бил в своя възход. Кралят на тогавашна Франция, Филип Хубавия решил да срине Ордена. Всъщност го е направил по много интелигентен и подъл начин, до някаква степен е успял. През 1507 година, той застявя папата да напише писмо до всичките си подчитени, което те да отворят на 13 Ноември. В писмото се казва, че папата е получил пророчески сън, в който му се е явил Господ и му е казал, че тамплиерите са окултисти и се кланят на дявола изобразен с козя глава и крака, което всъщност е било Бефомет. Чрез това писмо тамплиерите са били бесени и убивани без съд и присъда, малцина успяват да се измъкнат от жестокото клане.
По правдоподобно изобразяване на Луцифер е това на ангел с прилепови крила, което символизира това, че е паднал ангел, че е прокуден от Рая и негова задача е да поставя наказания на грешниците.
Според казаното излиза, че Луцифер е и двете: и божие създание, и дяволско изчадие. Но това до някаква степен ни показва как и в днешно време хората се отнасят с различните: прокуждат ги и ги обричат на вечно скитане и лутане... само заради начина им на мислене или начина, по който изглеждат. А именно тези хора могат да ни научат на това да бъдем по-добри... защото те внасят различното в така удобния ни стереотип.

Няма коментари: