Здравейте

Та добре дошли на всички... в моя блог. Май е малко шантаво място, тук има неща от игла до конец... но какво да се прави прилича на мен просто ;-)
Та името ми е не друго, а Пролетина... може би малко странно и нетрадиционно, но е дело на обичащата ме майка. Интересите ми са прекалено разнообразни : кино, телевизия, книги, театър, музика, изкуство, култура.... почти всичко, за което може да се сетите. Занимавам се.... тези дни заниманията ми включват много биология. Уча в Софийския университет спецеалност Биотехнологии.Иначе както обикновенно се шматкам по пътищата, запознавма се с нови и интересни хора, и обогатявам общата си култура. )
Живея в България, в София и смятам да остана тук. Може би съм водена от малко смахнато чувство на патриотизъм, но тук ми харесва и тук се чувствам на мястото си. Все пак бих посетила някоя и друга страна... просто обичам да опознавам нови неща. Хората ме смятат за леко лудичка, но аз се намирам за съвсем нормална.
Преди време един приятел ми беше казал, че аз съм парадокс... може би не греши


петък, юни 29, 2007

Съвременната Гергана

Петко Славейков-един от най-видните представители на епохата на Възраждането.Той е сред най-изявените личности от това време.Заниманията му с литература,публицистика,просветително дело,обществен живот,политика и какво ли още не го поставят в центъра на Българското възраждане.
Едно от най-известните му произведения е “Изворът на Белоногата”.Любовната история разказана по този баладичен начин трогва читателя и го кара да се замисли за трагичната съдба на двамата влюбени люде.
Но дали в наше време съдбата им би била точно такава.
Гергана-“мацка от класа”,прекалара часове наред във фитнеса или-в гладуване,подлагаща се на най-новите козметични процедури,непривикнала на никакъв труд,способна да ходи само на “шопинг”,използваща думи като “банално”,”тривиално”, но нямаща си и идея какво значат те,в крак с новите технологии и най-вече с модата.И другият герой Никола-добре изглеждащ млад мъж,със солидна заплата и достатъчно мозък в главата за да събере две и две,работещ по цял ден седнал на компютър.Това са героите на новото време:независими личности,тръгнали да развиват себе си по един или друг начин.
Съдбата ги среща в “Библиотеката” , но те не са там , за да се обогатят културно.Младата Гергана седнала на бара в чаша коктейл “Космополитън” в ръка.А в отсрещният край на заведението-Никола,с някоко приятели отишъл да се забавлява.Той съзира тръгналата на “лов” за мъже девойка и тоз час бива запленен от нейната красота.Сигурен в себе си той отива и я заговаря,тя е доволна,че симпатичен младеж като него и е обърнал внимание.Двамата си прекарват повече от добре-танцуват,говорят си и се забавляват.Но идва момент в който Никола трябва да си тръгва тъй като е на работа на другият ден.Разделят се с уговорката да се срещнат отново след няколко дни.Никола е запленен от това как изглежда Гергана и от нейната усмивка.Минава ден и Никола отива на мястото на срещата в уречения час.Минава един,два часа,Никола ядосан се обажда на сладката Гергана,за да я попита защо не е дошла.Тя отговаря,че и е възникнал ангажимет и през следващите месеци е заета и няма да могат да се виждат.Но истината е друга-вечерта в която са се запознали Гергана е срещнала друг мъж-надхвърлящ педесетте чуждестранен дипломат,с нова лъската кола и разполагащ с безбожни суми.Дипломата бил заинтригуван от нея,а тя на свой рет от пет цифрената му заплата .
Долавя се разликата със съвремената Гергана и Гергана от произведениетио на Петко Славейков.Съвременицата ни не зачита никакъв морал,привлечена от затграничните блага.Доката Гергана от произведението е доволна и щастлива с това което има.
Вероятно тази рязка разлика се получава от различното време в което съществуват двете.Човекът вече има нови цели и приоритети.Бяга от родното не защото иска , а защото му се налага.Забравил значението на думи като “любов”,”чуства”,”истина” и потънал в суетното си ежедневие.
Но все пак още се среща и описаното от Петко Славейков момиче:скромно и задоволяващо се с това което има.Но за огромно съжелението такъв човек е един на милиони .

2 коментара:

Stefan Stoykov каза...

a ima i drugo razvitie na razi istoriq. Harizmatichniq programist e izmesten ot ne do tolkova umniqt no telesno silen i obilno okachen s lanci ... haidutin. Koito ne trqbva da hodi na rabota ... ili rabotata mu se izrazqva v tova da otide i da prodade neshto ... za mnogo pari ... ili daje e v diskotekata/bara s tazi cel ...
Mackata i haresva da i obrushtat vnimanie ... a parite nqma znachenie ot kade idvat STIGA DA IDVAT ... i skuchniq programist koito znae kak da napishe validen CSS nqma istoriq za tova kak predniq den kak muj mu se e molil na kolene da ne go bie ... zaradi dulgove ... i ne izglejda tolkova ... MUJESTVENO ... :)
poznai koi sam ot dvata variqnta ... btw vaprosa e ulovka :D :D :D

Unknown каза...

ред*
И тази съвременна Гергана, която описваш, не вярвам да постъпи така с момчето от бара/дискотеката. Тя по-скоро ще се среща и излиза с двамата, по този начин ще е най-задоволена.